diumenge, de setembre 19, 2010

Desencontres, de Jimmy Liao






Jimmy Liao (1958-), escriptor i il.lustrador d’origen taiwanès, contemporani.










Liao, Jimmy. Desencuentros (Turn left, turn right, 2006).

Cadis: Barbara Fiore, 2008; 128 pp; traduït per Jordi Ainaud i Escudero; ISBN 84-935591-9-9



En un vell bloc de pisos d’un barri de les afores de la ciutat, viuen els protagonistes. Ella sempre que surt, va cap a l’esquerra, vagi a on vagi; ell, cap a la dreta. Un dia, però, es troben en un parc i la ciutat deixa de ser freda i gris, fins que la pluja els separa.

Ella a l’esquerra, ell a la dreta. Paral.leles que convergeixen i se separen. Il.lusió de la casualitat que el destí no deixa repetir. Cap dels dos gira el cap.

“En el cielo ceniciento, el sol no se atrevía a asomar siquiera, lo cual provocaba en la gente una insólita melancolía, de modo que a menudo a los caminantes les asaltaban las ganas de echarse a llorar.”

Un poema de Wislawa Szymborska inicia aquest àlbum il.lustrat, un dels finalistes del Premi Llibreter 2008. Els seus versos anuncien un relat i unes imatges carregades d’una dolça melangia. En Jimmy Liao, amb la poètica de les seus dibuixos i els petits fragments de text, ens il.lustra una mena de dietari, breu de paraules i extens de sensacions. Dues vides paral.leles, prenen direccions oposades dia a dia, fins que l’atzar els fa convergir en un parc, per tornar-los a separar la pluja. La proximitat real, pot esdevenir la llunyania més infinita quan un no s’atura i tomba el cap. El temps i la ciutat continuaran endavant, mentre la doble pàgina enregistra la breu història d’un desencontre.


Video YouTube


… L’absència de respostes i el silenci de les casualitats, poden arribar a omplir el buit on juga l’atzar…

-la darrera estança del laberint, 10 d'octubre de 2008-

2 comentaris:

  1. Buscaré el llibre ! m'ha captivat el teu comentari sobre ell.
    Bon diumenge, artur.

    ResponElimina
  2. ... m'agradarà molt parlar-ne...
    ... bona setmana =:) ...

    ResponElimina